Metoda AA



Metoda de recuperare din alcoolism a Alcoolicilor Anonimi se bazează pe câteva instrumente importante pe care noi le folosim în viaţa de zi cu zi, atât în cadrul grupului dar şi în relaţiile noastre cu cei din jur: familie , colegi, prieteni. Iată câteva din acestea:

Acceptarea
„Mă numesc X şi sunt alcoolic”. Acesta este modul în care ne prezentăm la o întrunire AA. Nu este doar o formulă banală de prezentare ci înseamnă mult mai mult. Este acceptarea unui fapt grav dar şi a nevoii de a fi ajutaţi, cea care ne-a adus aici în grupul AA.
Nu putem porni pe acest drum nou, deschis de programul de recuperare AA, dacă nu facem primul şi cel mai important pas; să acceptăm că suntem alcoolici. Este pentru mulţi dintre noi deosebit de greu să facem acest prim pas pentru că noi nu suntem dependenţi doar de alcool ci şi de propriul orgoliu. Orgoliul este cel care ne împiedică să vedem în ce stare de degradare am ajuns şi tot el ne face indiferenţi la suferinţa provocată celor din jur. Doar lăsând deoparte pretenţiile ogrolioase vom avea puterea să cerem ajutor. Sunt mult prea puţini cei care reuşesc de unii singuri să rezolve o problemă atât de gravă cum este dependenţa de alcool. Grupul AA are menirea de a ne ajuta să ne învingem pornirile orgolioase şi să găsim printr-o atitudine smerită calea spre o viaţă normală.

Principiul celor 24 de ore
Pe vremea când beam am făcut de nenumărate ori promisiuni de a ne opri dar pe care niciodată nu le-am onorat. Ne-am tot promis nouă, dar mai ales altora, că nu vom mai bea o săptămână, o lună, un an sau o viaţă şi uneori chiar am încercat să facem acest lucru dar n-am reuşit niciodată. Uneori am fost foarte sinceri şi hotărâţi, alteori am făcut promisiuni doar pentru a scăpa de insistenţele celor din jur, ajunşi la disperare din cauza comportamentului nostru. Cu cât insistam mai mult în asemenea promisiuni cu atât era mai dezastruos rezultatul. Ne afundam şi mai mult în mizeria unei vieţi fără rost.
De aceea, noi cei din AA, am învăţat că este mult mai realist să renunţăm la angajamente pe termen lung şi să ne concentrăm asupra zilei de azi. Aşadar să începem prin a ne propune nouă înşine un simplu: Azi nu beau.
Este un îndemn pe care îl putem rosti în gând sau cu voce tare, dimineaţa când ne trezim. Este un alt mod în care putem începe ziua prezentă şi care ne poate fi de mare ajutor, oricât de banal ar părea la prima vedere. Poate că ieri am băut sau poate că mâine nu vom reuşi să nu bem, important este să ne concentrăm asupra zilei de azi şi să încercăm să o străbatem fără a ne atinge de băutură. Nu este uşor de împlinit un astfel de gând, uneori este chiar foarte greu, dar este posibil şi orice zi de abstinenţă  ne va elibera tot mai mult de sclavia alcoolului. Dacă aceste 24 de ore de abstinenţă ne par prea dificil de parcurs putem să împărţim ziua în intervale mai scurte în care să ne propunem să nu bem. Oricum am hotărî, cel mai important lucru rămâne determinarea de a nu bea în acel interval de timp. Abstinenţa este de fapt o eternă amânare a primului pahar, cel care declanşează tot dezastrul. E bine să nu uităm nici un moment că pentru un alcoolic, un pahar este prea mult iar o sută sunt prea puţine. 

Împărtăşirea propriei experienţe
Un instrument important al recuperării în cadrul grupului AA este împărtăşirea propriei experienţe, atât în ce priveşte alcoolismul dar şi celelalte aspecte ale vieţii noastre care inevitabil au fost afectate de alcoolism. Suntem oameni diferiţi, am avut şi avem un curs diferit al vieţii, dar cu toate acestea avem un lucru important şi grav în comun, care ne-a adus la un moment dat faţă în faţă în încercarea de a ne salva. Ajunşi la întrunirile AA, am învăţat că trebuie să dobândim puterea de a ne împărtăşi experienţele proprii, oricât de supărătoare ar fi evocarea lor. Sunt multe lucruri care ne deosebesc dar întotdeauna trebuie să căutăm ceea ce avem în comun şi să lăsăm deoparte orice prejudecăţi, simpatii sau antipatii, atât de comune în viaţa noastră. Aceasta presupune înainte de toate o schimbare a modului de gândire. O dată ce ne-am propus să abandonăm băutul trebuie să abandonăm şi vechile mentalităţi care de cele mai multe ori ne-au fost dictate de alcool.

Onestitatea
Câtă vreme am băut ne-am însoţit de cele mai mult ori cu minciuna. Ne-am minţit pe noi înşine şi i-am minţit mereu pe ceilalţi, din acelaşi motiv; dorinţa de a ne izola de realitate şi a evada în iluziile alcoolului. Când am ajuns la AA am înţeles, ascultându-i pe cei prezenţi acolo de mai multă vreme, că nu vom mai putea trăi în acest mod şi că minciuna este un obstacol în calea abstinenţei. Am început prin a ne împărtăşi sincer toate problemele pe care ni le-a creat alcoolismul, în faţa celorlalţi membri ai grupului. Acest lucru ne-a ajutat să ne înfruntăm propriul trecut şi să ne privim cu mai mult optimism viitorul. Întâi de toate am renunţat la a ne minţi pe noi înşine, de a ne ascunde mereu în spatele unor justificări care ar trebui să ne explice nouă şi altora de ce ne risipim viaţa cu fiecare pahar băut. Nici acesta nu este un lucru uşor de făcut dar am descoperit că este necesară doar puţină bunăvoinţă. Sinceritatea faţă de noi înşine şi faţă de ceilalţi ne-a eliberat de povara insuportabilă a minciunii în care s-a transformat viaţa noastră.